DET HELE LIV..

..er udgangspunktet - sammenhæng mellem rammerne og det liv mennesker lever..

Grundlæggende tror jeg på, at god arkitektur er afgørende for at vi som mennesker kan trives - nærende dagslys, variation i rumligheder, pragmatiske opbevaringsløsninger, æstetik i hverdagen, naturlighed og taktilitet i materialer, relation og adgang til gode uderum - løsninger der holder til livet og ældes med ynde. 

Autenticitet og holdbarhed - fremfor “tidløshed”.

Løsninger skal give mening for de mennesker, der bruger dem, tilpasse sig deres ressourcer - og forholde sig til konteksten - og for eftertiden.

DET DER ALLEREDE ER..

Som arkitekt med speciale i restaurering er jeg opmærksom på de fuger og folder tidens strømninger efterlader i os og omkring os. Ved at tage udgangspunkt i et steds eller en bygnings eksisterende kvaliteter og liv får vi en forankring i tid forærende, og kan så der herfra tilføje nyt, enten i stille harmoni eller som respektfuld kontrast.

Som mennesker har vi brug for at kunne spejle os i vores omgivelser. Hvis de ældes, så kan vi også. Det giver en ro, at der er plads i det levede liv, at livet ikke er perfekt, og at tiden ikke står stille. Der er noget i forgængeligheden, som vi har brug for at se og mærke for at finde ro - måske særligt i perioder, hvis vi har travlt med at være udødelige. 

Måske ligesom Børge Mogensens spanske stol.. Som ny er den lidt svær at sætte sig i, svær at forholde sig til, de første pletter virker så påtrængende, kernelæderet er hårdt og stift, træet synes sårbart. Men når den er blevet brugt og elsket, siddet i af dem man kender, i øjeblikke man husker - og alt den tid imellem - så er kernelæderet blevet blødt som smør, og den er dragende både at røre ved og sidde i. Den har med sin alder og brug opnået en patina, som et synligt bevis for dens holdbarhed og berettigelse.

Den værdi ser jeg ikke kun i et anerkendt designikon. Den værdi ser jeg i ligeså høj grad i murværk på et 70ér typehus, i sprossede vinduer af kernetræ, i træer, hække og haver med fylde og karakter.. ja, mange “almindelige” steder som vi nemt overser, indtil det er væk.

DET DER KOMMER..

Uanset hvor klimavenligt vi bygger nyt, så er det langt oftest mere klimavenligt at bevare, renovere eller ombygge eksisterende bygninger.

“Analysen viser, at særligt de gennemgribende renoveringer af enfamiliehuse er fordelagtige både klimamæssigt og totaløkonomisk sammenlignet med nybyg. Nybyg af enfamiliehuse er markant dyrere end at renovere.”
Link til Analyse af CO2-udledning og totaløkonomi i renovering  

Vi skal bygge sundere og mindre, men ikke mindre kreativt - det er ikke et tilvalg eller en speltbrødsoverbevisning, det er et akut grundvilkår. Ved at genbruge eksisterende kan vi også fremhæve kvaliteter, unikke elementer, minder og finurligheder, som det ikke ville være muligt at få i nyt. Fokus er derfor også på holdbare løsninger, der kan tåle brug, repareres, vedligeholdes, og som man holder af - og derfor vil passe på.